HIIT är några minuter av högintensiv hårdträning

8/1, 2018 kl. 08:16

Idrottsvetenskapen visar att HIIT som i högintensiv träning under 4 minuter fungerar för att förbättra prestationsförmågan hos redan tränade individer. När fitness- och träningsbranschen i början av det nya året erbjuder mer eller mindre tränade motionärer egna varianter på HIIT kommer passen som vanligt att vara 60 minuter långa och kallas "stenhård" HIIT fast intensiteten efter några minuters träning sjunker till ett medelintensivt pass.

När redan vältränade utövare av styrkelyft eller strongman i en träningsstudie testar på högintensiv intervallträning eller HIIT som är det här årets stora träningstrend enligt American College of Sports Medicine är det 7x30 sekunder max på testcykel eller 7 set knäböj eller marklyft på en vikt som tillåter 8-15 repetitioner som utgör två jämförbara typer av högintensiva träningspass enligt HIIT.

http://sportidrott.se/articles/view/hogintensiv-traning-toppar-traningstrenden-2018

I ett försök att påverka prestationsförmågan hos redan vältränade atleter användes högintensiv träning med testcykel eller skivstång för att förbättra redan bra test- och träningsresulltat.

En grupp cyklade testcykel i 7x30 sekunder i ett tempo som mostavarar 85 procent av maxpulsen med 90 sekunder vila mellan varje ny arbetsperiod.

Den andra träningsgruppen utförde 7 set knäböj eller marklyft med en belastning på 60 procent av 1RM på stången och 90 sekunders vila mellan varje set.

Båda typerna av HIIT med testcykel eller skivstång visar sig effektiva när det gäller att förbättra redan bra test- och träningresultat.

Den aktiva träningstiden i studien uppgick till 4 minuter och med vilan inräknat tränade grupperna i 15 minuter två gånger i veckan under 8 veckor.

Idrottsvetenskapen visar att HIIT som högintensiv träning i 4 minuter fungerar för att förbättra prestationsförmågan hos redan tränade individer.

När fitness- och träningsbranschen i början av det nya året erbjuder mer eller mindre tränade motionärer egna varianter på HIIT kommer passen som vanligt att vara 60 minuter långa och kallas "stenhård" HIIT fast intensiteten efter bara 4 minuters träning sjunker till ett medelintensivt pass.

För tränade individer och elitaktiva betyder högintensiv tyngre eller snabbare med övningar som varar under kort tid. I studien tränar atleterna i 30 sekunder och vilar i 90 sekunder.

När kommersiella krafter tar tag i HIIT kommer betydelsen av ordet högintensiv istället för tyngre och snabbare att bli lättare och långsammare då träningstiden förlängs och vilotiden förkortas av ivriga instruktörer vill få trendig träning att känns tuff.

Håll koll på klockan när du trendtränar i början på det nya året så att träningen verkligen blir högintensiv och inte bara blir ännu ett svettigt 60-minuterspass med medelhög intensitet som inte gör dej stark, snabb eller explosiv.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

DOI: 10.1519/JSC.0000000000001809

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng