Medans träningsprogram i appar för smarta telefoner och årets julklapp 2014, träningsarmbandet förlorar ranking i American College of Sports Medicins årliga trendrapport är det istället HIIT eller Högintensiv Intervallträning
som placerar sig på första plats under träningsåret 2018.

http://journals.lww.com/acsm-healthfitness/Fulltext/2017/11000/WORLDWIDE_SURVEY_OF_FITNESS_TRENDS_FOR_2018__The.6.aspx

Högintensiv intervallträning bygger på ett fåtal intervaller där arbetsinsatsen är maximal med hög puls under en kort period som upprepas ett fåtal gånger innan träningspasset är slut.

En typ av HIIT går ut på att anstränga sig mycket hårt i 4 minuter med 4 minuters vila upprepat fyra gånger i rad. Den typen av träning är för tuff för väldigt många och används på rätt sätt av elit och världseliten i uthållighetsbaserade idrottsgrenar.

Glada amatörer och motionärer kan inte träna hårt i 4 minuter och kommer inte att kunna hålla samma tempo i nästa 4 minutersperiod efter 4 minuters vila.

Här handlar det om 16 minuters hårdträning och lika lång vila under samma träningspass i det man kallar
träningskvot 1:1. En träningsform som ställer riktigt höga krav på utövaren.

Ett annat sätt att träna HIIT är att träna hårt eller mycket hårt i 30 sekunder med 4.5 minuter vila mellan varje ny 30 sekunders intervall som upprepas fyra gånger på ett träningspass.

Totala träningstiden uppgår här till 2 minuter och räcker
enligt flera studier för att förbättra den fysiska förmågan.

Att gå all-in i 30 sekunder är tufft när det ska upprepas gång på gång. Valet av övningar är viktigt när det krävs att hela kroppen involveras i en övning som inte ställer för stora krav på tekniken när tröttheten slår in. Träningscyklar, löpband och andra gymmaskiner är många gånger inte helt anpassade för högintensiv intervallträning.

När fitnessbranchens ska haka på träningstrenden HIIT 2018 kommer passen att kallas HIIT trots att träningspasset som vanligt är 60 minuter långt. Att träna i 30 sekunder och vila i 4-5 minuter passar inte gruppträningskonceptet och att träna maximalt i 4 minuter med hög intensitet passar inte de flesta som anmält sig till passet.

Det gör att HIIT som i grund och botten handlar om kort träningstid och 4-5 minuter av aktiv eller passiv vila kommer att förpackas av fitnessbranchen på ett sätt som påminner om hårdträning enligt HIIT-metoden men där hela idéen med att vila sig pigg för att klara av att hålla hög intensitet vid varje ny träningsperiod går förlorad.

Högintensiv träning ställer stora krav på utövarnas träningsbakgrund och återhämtningsförmåga. Det tar 3-4 dagar att återhämta sig från riktigt hård träning så det räcker med 1-2 HIIT-pass för både amatörer och proffs. Proffsen orkar ju träna mycket hårdare än amatören så återhämtningstiden är lika lång.

Det gäller för fystränare och den personliga tränarkåren att ha full koll på klockan så att träningstiden och vilotiden stämmer och att passet bygger på övningar som gör att HIIT verkligen blir högintensiv intervallträning eller High Intensity Interval Traning med maxpuls och inte bara ett passande namn på ett populärt träningspass för tredkänsliga motionärer.

American College of Sports Medicine

http://www.acsm.org/docs/brochures/high-intensity-interval-training.pdf

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se