Vertikala hopptester kan användas av alla lagidrotter för att testa matchformen under tävlingssäsongen. Lag som lägger lika stor vikt på på att utvärdera träningsresultat som mäta återhämtningsgraden på sina spelare kan träna och tävla på en högre nivå under en hel säsong när spelargruppen får tillräcklig tid på sig för att återhämta sig mellan varje ny träning och match.

En färsk studie visar att tillförlitligheten vid ett vertikalt hopptest för att mäta tränings- och tävlingsformen är högre när spelarna själva får bestämma över utgångspositionen vid ett explosivt upphopp jämfört med om hoppen utförs som ett standardiserat hopptest.

Enligt studien så hoppar spelare både bättre och jämnare när dom får bestämma startpositionen själva. Det är därför bäst att släppa lite på formerna för hur ett explosivt upphopp ska gå till och låta spelarna bestämma från vilket djup som dom vill starta hopptesterna ifrån.

National Strength & Conditioning Association.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000002385