Maxstyrka och hoppstyrka vinner flest bolldueller

27/1, 2018 kl. 20:23

När unga elitfotbollsspelare testar den explosiva förmågan går totalvärdet för atletiskt index med testresulat för vertikal hoppstyrka och 1RM maxstyrka i knäböj att koppla ihop med antalet vunna nickdueller och regelrätta tacklingar räknat på 16 matcher under en säsong.

Tillsammans med den atletiska förmågan för maxstyrka och hoppstyrka utvärderades pass, skott, dribblingar, tacklingar och bollinnehav hos akademispelare under tävlingssäsongen.

Resultatet av studien visar att maxstyrka och hoppstyrka spelar en viktig roll för den fysiska delen av spelet där det gäller vinna boll i mark- och luftdueller.

När unga elitfotbollsspelare testar den explosiva förmågan går totalvärdet för atletiskt index med testresulat för vertikal hoppstyrka och 1RM maxstyrka i knäböj att koppla ihop med antalet vunna nickdueller och regelrätta tacklingar räknat på 16 matcher under en säsong.

Tidigare studier visar att spelare som har starka ben ofta hoppar långt och springer snabbt på 10-20 meter kort sprint. Den som är stark och snabb blir explosiv med rätt träning under hela akademitiden.

Det gäller därför att duktiga akademispelare som vill utveckla den fysiska delen av spelet att träna tunga lyft och explosiva hopp vid sidan av fotbollen året om för att bli snabbare och mer explosiv som junior.

Springer akademispelare som du känner 20 meter under 3 sekunder och hoppar över 50 cm högt och mer än 260 cm långt när dom tester den explosiva förmågan?


National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000002446

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng