Minst fem matchfria dagar minskar skaderisken

16/6, 2018 kl. 08:00

Insamlad data från Uefa Elite Club Injury Study visar att fotbollslag drabbas av fler muskelskador i matcher då de haft tre eller färre matchfria dagar sedan sin senaste match jämfört med om de haft fem eller fler matchfria dagar mellan matcherna.

  • Niclas Carlson
  • Webcoach
  • Webcoach
  • Webcoach

Hälften av alla matcher i europeisk elitfotboll spelas efter fyra eller färre matchfria dagar. Bristen på tid för återhämtning mellan matcher är en fråga som ständigt diskuteras inom den professionella fotbollen.

Tränare lyfter ofta fram att lagets prestation försämras om man inte får tillräckligt med återhämtningstid, medan man från medicinskt håll i första hand diskuterar hur för lite tid för återhämtning påverkar spelarnas skaderisk.

Fotboll Research Group, har på uppdrag av det europeiska fotbollsförbundet Uefa under 15 års tid samarbetat med ett stort antal av Europas bästa fotbollslag i en skaderegistreringsstudie under namnet Uefa Elite Club Injury Study.

Databasen innehåller information om över 15 000 skador registrerade under 1,8 miljoner tränings- och matchtimmar

Insamlad data från Uefa Elite Club Injury Study visar att fotbollslag drabbas av fler muskelskador i matcher då de haft tre eller färre matchfria dagar sedan sin senaste match jämfört med om de haft fem eller fler matchfria dagar mellan matcherna.

Risken att drabbas av en muskelskada under en match är enligt studien 30 procent högre om spelarna fått fyra eller färre matchfria dagar sedan sin tidigare match jämfört med om de hade haft fem eller fler matchfria dagar.

Ett effektivt sätt att möta ett tätt matchschema kan enligt Uefa Elite Club Injury Study vara att ha en väl genomtänkt rotationsstrategi för laget där man låter spelare stå över vissa matcher för att skydda dem från för hög belastning.

Hur matchar ni spelarna i din förening under sommaren. Ges det tillräckligt med tid för duktiga ungdomar som spelar i flera lag att återhämta sig mellan matcherna?


Idrottsforskning -en populärvetenskaplig tidning från Centrum för idrottsforskning

http://www.idrottsforskning.se/hog-risk-for-muskelskada-hela-fem-dagar-efter-matchen/


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng