Inom OS-skidåkningen pratas det till skillnad från lagsporter som hockey om hur tränade damerna är och hur dom tränar i detalj för att ta en medalj. Det pratas i TV-soffan om Vo2 max och andra fysiska egenskaper.

I hockey pratas det om helt andra saker än träning när det är match och den fysiska kapaciteten när Sverige spelar mot Finland sträcker sig till storleken på spelarna.

När Norska forskare i decembernumret av tidskriften Physiology beskriver hur träningen sett ut i detalj de 12 senaste åren för Norges bästa åkare på damsidan landar det totala antalet träningstimmar på 937 timmar per år under många år för att hitta formen inför stora mästerskap.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5741652/

Träningen består till 90 procent av konditionsträning och 8 procent av styrketräning och 2 procent snabbhetsträning. Träningsintensiteten på elitnivå brukar allmänt beskrivas som 80 procent lågintensiv och 20 procent högintensiv.

Den Norska studien visar att landets bästa damskidåkare lägger 92 procent på lågintensiv träning och endast 3 procent på medelintensiv och 5 procent på högintensiv träning i jakten på ett OS-guld.

Under formtoppning ökar mängden styrketräning och antalet högintensiva träningspass när Världens bästa skidåkare toppar formen. Förutom att andra länders åkare kan lära sig av hur Världens bästa skidåkare gör kan glada amatörer som läger all tid på att jobba sig helt slut med 100 procent medelintensiv träning utan att våga vila och utan att träna styrketräning annat än under sommarhalvåret lära sig hur träning för att förbättra sina resultat går till.

Utan vila och lågintensiv träning i syfte att syresätta kroppen för att förbättra återhämtningen kan toppidrottaren inte förbättra sina resultat trots att den fysiska förmågan är långt över amatörens.

Det gäller att växla mellan höga doser av lågintensiv träning och små doser av högintensiv träning för att förbättra resultaten. Den som bara tränar sig trött kommer inte att bli en vinnare i längden.

Idrott & Kunskap Nr 1 2018


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se