Muskler och testresulat skiljer bästa spelarna åt

15/6, 2018 kl. 07:32

Att skaffa sig rätt förutsättningar för att utveckla maxstyrka, hoppstyrka, sprintsnabbhet och skridskoteknik genom anpassad träning som ungdom och junior ökar chansen att få spela hockey i en högre division som senior.

  • Niclas Carlson IFAF
  • www.webcoach.se
  • www.webcoach.se

Det diskuteras ibland om vad skillnaden är hos spelare som klarar av att ta steget upp från junior till senior elit.

Test- och träningsresultat för anaerob kapacitet kan förklara en del av framgången hos unga spelare som får chans att fortsätta att spela elithockey som senior.

Vid mätningar av hockeyspelare på olika nivåer med tester på och utanför isen är den avgörande skillnaden vilken effekt spelarna utvecklar i de explosiva testerna.

Hockeyspelare från högre divisioner, lägre divisioner och junior elit deltog i mätningar av längd och vikt ihop med tester som mäter acceleration, topphastighet och snabba riktningsförändringar på isen.

De fystester som användes bestod av explosiva hopp, wingate test på cykel, greppstyrka och uthållighetstester för VO2 max på en treadmill, ett motoriserat löpband anpassat för skridskoåkning.

Skillnaden mellan spelare från högre och lägre divisioner i kroppsmått är att spelare i den högre divisionen har större andel ren muskelmassa på kroppen än spelare som spelar i en lägre division.

Spelare från de högre divisionerna har markant bättre värden på hopptester, wingate test, greppstyrka, topphastighet och snabba riktningsförändringar på is än spelare som spelar i en lägre division.

Studien visar att det inte finns någon större skillnad mellan spelare från en högre division och spelare från junior elit.

Duktiga juniorer som vill fortsätta att utvecklas i hockey och stärka sina chanser att spela i en högre divison efter juniortiden ska träna för att närma sig kravprofilen för junior elit.

Att skaffa sig rätt förutsättningar för att utveckla maxstyrka, hoppstyrka, sprintsnabbhet och skridskoteknik genom anpassad träning som ungdom och junior ökar chansen att få spela hockey i en högre division som senior.

Det är precis när kroppen vuxit klart på längden som det är lättast att träna upp maxstyrka i ben och överkropp som sedan ska omsättas till mer muskler på kroppen och explosiv kraft på isen.

National Strength & Conditioning Association.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000000754

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng