Rätt träning och tid för återhämtning ger resultat

16/7, 2018 kl. 20:00

Resultatet för maximal styrkeutveckling i bänkpress och halva knäböj är större när tiden för återhämtning mellan styrketräning och konditionspass är 6 eller 24 timmar än om styrka och kondition tränas under samma pass.

  • www.niclascarlson.se
  • www.webcoach.se
  • www.webcoach.se

Att lära sig träna två gånger om dagen är en nödvändighet för den som vill ta steget från klubblag till landslag i sin sport.

Det är viktigt för den som tränar för att nå upp till elitnivå att kunna träna två pass om dagen flera gånger i veckan för att få tid över för vila och återhämtning inför nästa träning eller tävling.

-Det är vilodagarna som ser till att träningen ger önskade resultat.

I en nysläppt studie tränade klubblagsspelare på amatörnivå både styrka och kondition för att förbättra sina test och träningsresultat.

Alla spelarna som deltog i studien tränade styrketräning före konditionspasset. En grupp spelare tränade styrka och kondition utan tid för återhämtning mellan passen.

En annan grupp spelare tränade styrketräning och vilade från träning i 6 timmar innan konditionsträningen. En tredje grupp tränade styrka och sedan kondition först efter 24 timmar.

Träningsupplägget bestod av två pass styrka och två konditionspass varje vecka under sju veckor.

Resultatet för maximal styrkeutveckling i bänkpress och halva knäböj är större när tiden för återhämtning mellan styrketräning och konditionspass är 6 eller 24 timmar än om styrka och kondition tränas under samma pass. Samma sak händer med konditionen.

Det är enligt studien effektivare att dela upp styrka och kondition med 6 eller 24 timmar mellan passen än att köra styrketräning och konditionsträning utan tid för återhämtning.

Det kan vara avgörande för tränare som bedriver elitverksamhet att känna till hur träningen ska planeras om syftet är att utveckla spelarnas fysiska förutsättningar att lyckas på nationell och internationell hög nivå.

Att träna styrka och kondition utan tid för återhämtning är inte optimalt för den som vill förbättra sin fysiska förmåga. Det är bättre att planera träningen med 6-24 timmars återhämtning mellan passen än att köra allt på samma gång när styrkan och konditionen ska utvecklas genom anpassad träning.

Hur vanligt är det inte att föreningar och lag kör styrketräning eller kondition efter fotbolls- eller hockeyträningen?


National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se


doi: 10.1519/JSC.0000000000000798

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng