Rätta andningstekniken av knäböj och tunga marklyft

7/3, 2018 kl. 06:08

Med hjälp av maximala och submaximala tunga lyft kan styrketräning med atletisk hållning och rätt andningsteknik lära utövare av alla snabba och explosiva sporter att träna och tävla med bättre teknik.

  • Niclas Carlson Webcoach
  • Niclas Carlson Webcoach
  • Niclas Carlson Webcoach
  • Niclas Carlson Webcoach

Många idrottare hals- och bröstandas när det blir jobbigt och glömmer helt bort att använda bukens muskler för att skapa stabilitet för bäcken och ryggrad med hjälp av bukandning och bukstöd.

Utan bukandning och bukstöd är det svårt att vara stark, snabb och explosiv i någon sport när ryggrad och bäcken saknar stabilitet vid statiska och dynamiska tränings- och tävlingsmoment.

Stabilitet kan enkelt förklaras som förmågan att att stå emot oönskade rörelser vid statisk och dynamisk aktivitet
under hög belastning som uppstår på ryggrad och leder i snabba och explosiva sporter under träning och tävling.

Att andas med bukstöd är en grundläggande teknik för att skapa stabilitet för bäckenet och ryggradens leder vid snabba och explosiva rörelser oavsett sport.

Explosiva rörelser uppstår under dragmoment där ryggraden är stabil och musklerna utför en snabb sammandragning med full kraft.

Bukstödet stabiliserar bäcken, ländrygg och bröstkorg vid tunga lyft som marklyft och knäböj med rätt utförd teknik.

Hållning och andning hänger ihop och de flesta snabba och explosiva sporterna ställer stora krav på atletisk hållning med utvecklat bukstöd för att kunna kicka, kasta, starta, stoppa och riktningsförändra i hög fart.

Genom att träna marklyft och knäböj med tyngre belastning som tillåter maximalt 2-5 repetitioner kan andning med bukstöd användas i varje lyft för att stabilisera ryggrad och bäcken med bukstöd och rätt andningsteknik. Lättare belastning med vikter som tillåter mer än 6 repetitioner ställer inte samma höga krav på andningen.

Med hjälp av maximala och submaximala knäböj och marklyft kan styrketräning med atletisk hållning och rätt andningsteknik lära utövare av alla snabba och explosiva sporter att träna och tävla med förbättrad teknik.

Har du som tränare eller utövare av sport full koll på andningstekniken när du tränar för att bli uthållig, stark, snabb och explosiv?

STABILITY AND WEIGHTLIFTING—MECHANICS OF STABILIZATION—PART 1
https://www.nsca.com/uploadedFiles/NSCA/Resources/PDF/Education/Articles/Assoc_Publications_PDFs/coach-4.1.3-stability-and-weightlifting-mechanics-of-stabilization-part-1(1).pdf

National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Från Gävle, Gästrikland

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng