Rörliga baksidor ger bättre landning efter höga hopp

27/4, 2018 kl. 09:13

Upphopp och landning orsakar skador i alla sporter. Spelare som klarar av att utföra ett Aktivt Straight Leg Raise test (ASLR) från ryggläge som ingår i tester som mäter funktionell rörlighet har lättare att hoppa högt och att landa säkert efter varje hopp.

  • Niclas Carlson Vision 4 Sports Ifaf fystränare webcoach
  • Niclas Carlson Vision 4 Sports Ifaf fystränare webcoach
  • Niclas Carlson Vision 4 Sports Ifaf fystränare webcoach
  • Niclas Carlson Vision 4 Sports Ifaf fystränare webcoach

Ny idrottsforskning visar att strama baksidor statistiskt hänger ihop med låga poäng vid hopptester där hopphöjden mäts och landningen poängsätts efter ett vertikalt hopp.

Med hjälp av enkla rörlighetstester och anpassad träning för baksidan av låret går det att förbättra förmågan att hoppa högt och landa på ett säkert och skadeföre-byggande sätt vid träning, tävling och match.

Upphopp och landning orsakar skador inom alla lagbollsporter. Spelare som klarar av att utföra ett Aktivt Straight Leg Raise test (ASLR) från ryggläge som ingår i tester som mäter funktionell rörlighet har lättare att hoppa högt och att landa säkert efter varje hopp.

All träning ska vara skadeförebyggande och prestationshöjande och att lära sig att hoppa, landa och riktningsförändra i hög fart som barn är nödvändigt för att hålla sig skadefri i vuxen ålder.

Rörlighetstester som ASLR för baksidan av låret ska utföras från 10 års ålder, då rörligheten börjar att avta. Rörlighetstester för funktionell rörlighet ska sedan följa varje spelare under hela tonårstiden.

National Strength and Conditioning Association


Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000002121

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Från Gävle, Gästrikland

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng