1080 MAP Niclas Carlson Gävle fystränare Webcoach foto: All Sport & Idrott

Sommarträning gav basketproffs 10 cm högre vertikalhopp

8/4, 2018 kl. 21:51

Resultaten av sommarträningen visar att den explosiva förmågan i de vertikala hoppen förbättrades med 10 cm när rörligheten, kroppskontrollen och maxstyrkan förbättrades när en professionell basketspelare utförde en mindre mängd högintensiv träning för maxstyrka och hoppstyrka och en större mängd lågintensiv träning för rörligheten under 8 veckor.

  • 1080 MAP Niclas Carlson Gävle fystränare Webcoach foto: All Sport & Idrott
  • 1080 MAP Niclas Carlson Gävle fystränare Webcoach foto: All Sport & Idrott
  • 1080 MAP Niclas Carlson Gävle fystränare Webcoach foto: All Sport & Idrott
  • 1080 MAP Niclas Carlson Gävle fystränare Webcoach foto: All Sport & Idrott
  • 1080 MAP Niclas Carlson Gävle fystränare Webcoach foto: All Sport & Idrott
  • Ali Ghelem 1080 Motion
  • 1080 MAP Niclas Carlson Gävle fystränare Webcoach foto: All Sport & Idrott
  • 1080 MAP Niclas Carlson Gävle fystränare Webcoach foto: All Sport & Idrott
  • 1080 Quantum Map
  • 1080 Quantum Map

När en professionell basketspelare från den Spanska basketligan valde att förbereda sig för landslagsspel med hjälp av individanpassad
sommarträning med fokus på bättre kroppskontroll, rörlighetsträning och tung styrketräning förbättrades den vertikala hopphöjden med
hela 10 cm.

Med hjälp av 1080 MAP rörlighetstester och 1080 Quantum styrketester anpassade fystränaren Ali Ghelem från Stockholm tillsammans med Niclas Carlson och Victor Lejon, fystränare från Gävle, sommarträningen för en professionell basketspelare på uppdrag av spelarens agentur.

Rörlighetstesterna i 1080 MAP visade att spelarens förmåga att böja och sträcka i fotleden, knäleden och höftleden för att kunna utveckla mer explosiv kraft i hoppen skulle tränas med hjälp av 3 x 10 overhead squat varje dag under test och träningsperioden som varade i 8 veckor.

Styrketester i 1080 Quantum som mäter styrkan och kraftutvecklingen på ett ben i taget användes före och efter test- och träningsperiodens början och slut. Under 8 veckor utfördes 5 x 5 set enbensknäböj 6 pass totalt. Korta marklyft utfördes 3 x 3 set vid tre tillfällen där 1RM max i marklyft ökade från 180 till 220 kg.

http://sportidrott.se/articles/view/1080-forbattrar-maximal-muskelkraft-pa-kort-tid


Rörlighetsträningen som kopplades direkt till testresulaten från 1080 MAP bestod av dynamisk rörlighetsträning före styrketräning och explosiva hopp med statisk rörlighetsträning efter styrkepassen.

En foamroller användes för att förbättra flexibiliteten av vaderna och musklerna på insidan och baksidan av låret. Bålstyrkan och stabiliteten tränades med stående och knästående rotationer i 1080 Quantum.

Träningen utfördes på Bosön och i 1080 Motion lokaler. Resultaten av sommarträningen visar att den explosiva förmågan i de vertikala hoppen förbättrades med 10 cm när rörligheten, kroppskontrollen och maxstyrkan förbättrades när en professionell basketspelare utförde en mindre mängd högintensiv träning för maxstyrka och hoppstyrka och en större mängd lågintensiv träning för rörligheten under 8 veckor.

http://sportidrott.se/articles/view/robotteknik-styr-traning-for-styrka-och-explosiv-kraft

En ökning med 10 cm är i jämförelse med tidigare gjorda studier som mäter vertikal hoppstyrka ett riktigt bra resultat. När tester och träning lägger grund för vad som ska göras för att förbättra den explosiva förmågan hos en redan tränad spelare oavsett sport ska träningen individanpassas med hjälp av testresultaten.

https://1080motion.com/science/strength-and-mobility-training-on-vertical-jump-performance/

Hur använder ni tester och träning i din förening för att göra spelare i alla åldrar bättre av träning under sommaren?

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438
Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Från Gävle, Gästrikland

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng