Spelare som svettats och tappat vikt presterar sämre

22/5, 2018 kl. 08:27

Spelare som svettats mycket och startar en träning eller match med en vätskeförlust från gårdagens träningspass känner sig tröttare och har svårare att återhämta sig efter hård ansträngning då både kroppstemperatur, återhämtningspuls och mjölksyranivåer är förhöjda till följd av tillfällig vätskebrist.

Forskare har tittat närmare på hur prestationsförmågan påverkas när testpersoner som förlorat 1-2 kg i vikt utan att dricka ikapp presterar under ett 40 minuters långt konditionspass på en testcykel dagen efter en vätskeförlust som motsvarar 2 procent av kroppsvikten.

http://sportidrott.se/articles/view/allt-for-laga-vatskenivaer-hos-unga-idrottsutovare

Det är inte ovanligt att den som svettas mycket under träning och match tappar 1-2 kg i kroppsvikt. Det gäller att dricka tillräckligt med vatten före, under och efter hård ansträngning för att att inte drabbas av tillfällig vätskebrist. Badrumsvågen kan vara ett enkelt hjälpmedel.

http://sportidrott.se/articles/view/tre-dagar-med-vatskebrist

Genom att jämföra insamlad data för kroppstemperatur, mjölksyranivåer och återhämtningspuls tillsammans med uppskattade värden för ansträngningsgrad vid samma typ av träningspass med eller utan vätskebrist syns tydligt hur prestationsförmågan försämras av vätskebrist.

Jämförbara värden visar att kroppstemperaturen och mjölksyranivåer är märkbart högre redan efter uppvärmning då testgruppen tränar med tillfällig vätskebrist. Den uppmätta pulsen är 10 slag högre i snitt och ansträngningsgraden skattas högre 20, 30, 40 minuter in i träningspasset när testgruppen tränar med en vätskeförlust på 2 procent.

Spelare som svettats mycket och startar en träning eller match med en vätskeförlust från gårdagens träningspass känner sig tröttare och har svårare att återhämta sig efter hård ansträngning då både återhämtningspuls och mjölksyranivåer är förhöjda till följd av tillfällig
vätskebrist.

National Strength & Conditioning Association.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000002293

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng