Statistiskt så kommer en idrottsskada när en spelare byter lag eller när ett lag byter tränare och träningsmetod.

För några föreningar i landets högsta divisioner Allsvenskan och SHL blir det verklighet med både spelar- och tränarbyte när lagen inte presterar. Dåligt tränade spelare och lag skadar sig när den fysiska och psykiska belastningen blir för stor.

Ofta anges skadeläget i ett lågpresterande lag som en orsak till uteblivna resultat och en lägre tabellplacering. Det är oftare som lag med många skadedrabbade deltar i streckstrider och kval istället för i slutspel och finaler.

Psykosociala faktorer som stress, oro och sömnstörningar kan förändra smärttoleransen som leder till en hämmad smärtreglering vilket gör att mindre skador leder till stora bekymmer för småskadade spelare.

Stressfaktorer förändrar centrala smärthämmande mekanismer där nervsystemet kan orsaka fortsatt smärta och stelhet under lång tid efter att tidigare skador är utläkta.

Beröring och belastning som under normala förhållanden inte utlöser någon smärtreaktion kan vid förändrad smärttolerans efter en långvarig skada leda till att smärta och obehag uppstår vid belastning.

Hjärnan förlorar sin smärthämmande kontroll via nervsignalerna från ett tidigare skadat område vilket hjälper till att förstärka smärtupplevelsen.

Överkänsliga nervceller i ryggmärgen och en sänkt smärtkontroll i hjärnan skapar ett tillstånd där den skadade spelaren upplever smärta fast skadan har läkt.

Smärtbromsen som reglerar hjärnans förmåga att hantera ett kroppsligt smärttillstånd sätts ur spel och förlänger det upplevda skadeläget. När hjärnan och ryggmärgen tappar kontrollen sprider sig smärtan och börjar vandra runt i kroppen

Massörer och idrottsläkare jobbar i skift för att lindra och bota nya skademönster när smärtan flyttar sig fast att det är oron och stressen som underhåller smärtan.

Inaktivitet under rehabfasen och bristande kontroll över situationen ger upphov till ökad stress och nya smärttillstånd som sänker prestationsförmågan i ett läge där alla spelare behöver prestera på topp för att slippa streckstrider efter jul

Kunskap om lokala och centrala smärtmekanismer och ett anpassat träningsprogram för hela kroppen under rehabiliteringsfasen ger skadade spelare i truppen nytt hopp.

Att fortsätta att gnugga på med tejp och värktabletter är inte en vinnande strategi för lag som vill prestera under en hel säsong.

Starkt ledarskap och kontroll över sin egen situation minskar den oro och stress som kan leda till att smärta, stelhet och ömmande muskler förföljer tidigare skadade spelare under lång tid.


National Strength and Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se