Styrkeökningen är som störst i 11-13 års åldern

9/6, 2018 kl. 09:08

Sammanställningen av ett flertal vetenskapliga studier som täcker området barn och styrketräning visar att styrketräning med fria vikter är effektivare än andra former av styrketräning och att effekten av träningen är som störst för flickor och pojkar i 11 respektive 13 års ålder.

En helt färsk metaanalys med en systematisk genomgång av studier som undersöker effekterna av styrketräning hos barn i 6-18 års ålder visar att flickor i 11 års ålder och pojkar i 13 års ålder får bättre träningseffekt av styrketräning än flickor 12-18 år och pojkar 14-18 år som styrketränar.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4861005/

En Metaanalys är en studie av studier som täcker flera vetenskapliga publikationer om en viss fråga. Syftet är att ta reda på var vetenskapen står för tillfället och vilka slutsatser som har högst vetenskapligt stöd.

Metaanalysen visar att träning med fria vikter är effektivare för barn och ungdomars styrkeutveckling än maskinträning, funktionell styrketräning eller plyometrisk hoppträning.

Styrkeutvecklingen hos barn som tränar styrketräning är störst med fria vikter och tros bero på att nervsystemet utvecklas av rätt träningsstimuli i tidiga år.

Sammanställningen av ett flertal vetenskapliga studier som täcker området barn och styrketräning visar att styrketräning med fria vikter är effektivare än andra former av styrketräning och att effekten av träningen är som störst för flickor och pojkar i 11 respektive 13 års ålder.

Under uppväxten är styrketräning viktigt för både hälsofrämjande effekter och för den idrottsliga utvecklingen. Styrketräning är kanske den bästa träningsformen för att undvika skador i unga år och för att lära sig att tåla tuffare träning på längre sikt.

Starka och uthålliga muskler från barn och ungdomsåren följer den unga idrottaren för resten av livet.

Hur gör ni i er förening. Väntar ni med att träna styrketräning tills spelarna möter sin första fystränare i övre tonåren eller låter ni flickor och pojkar i 11-13 års ålder träna styrketräning med fria vikter för bästa resultat.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng