Sämre stabilitet hos de yngsta spelarna i laget under träning och match

20/6, 2018 kl. 11:33

När tre olika träningsgrupper av fotbollsspelare i åldrarna U13, U15 och U17 tränade sig trötta på samma sätt under matchliknande former försämrades resultaten för tester som mäter ledstabiliteten efter ansträngning hos de yngsta spelarna samtidigt som stabiliteten bibehölls eller förbättrades hos de äldre spelarna i träningsgrupperna U15 och U17.

Det ställs stora krav på tränarens kunskaper i träningslära för att träna och matcha ett lag med spelare i olika åldrar med skiftande mognadsgrad.

Det är inte ovanligt att ungdomar i olika åldrar spelar ihop för att fylla ut lagen när det saknas folk på träning och match. När antalet spelare inte räcker till kan laget utgöras av spelare i åldrarna 13 till 17 år.

När tre olika träningsgrupper av flickfotbollsspelare i åldrarna U13, U15 och U17 tränade sig trötta på samma sätt under matchliknande former försämrades resultaten för tester som mäter ledstabiliteten efter ansträngning hos de yngsta spelarna samtidigt som stabiliteten bibehölls eller förbättrades hos de äldre spelarna i träningsgrupperna U15 och U17.

Ledstabiliteten utgörs av neuromuskulär kontroll av höftled, fotleder och knän. Den neuromuskulära kontrollen ser till att benet inte viker sig, vacklar, vrider och roterar under hög belastning vid start, stopp, hopp och snabba lopp med riktningsförändringar i hög fart.

Nedsatt neruromuskulär kontroll till följd av trötthet på träning och match kan vara en av flera orsaker till att unga spelare skadar sig.

Med nyvunnen kunskap om att spelare i åldern U13, U15, U17 påverkas olika på träning och match kan ungdomstränare för spelare i olika åldrar och mognadsgrad vara extra uppmärksamma på yngre eller omogna spelare som tränar och spelar i samma lag.

Förutom att den verkliga åldern varierar i ungdomslagen kan det skilja två-tre år uppåt eller nedåt i mognadsgrad vilket får till följd att gruppen spelare i ett blandat U15, U17 lag kan variera i ålder och mognadsgrad mellan 13 och 19 år.

Det kanske inte är så orättvist utan klokt att vila unga spelare i slutet på en match när det skiljer så mycket i ålder och mognadsgrad under tonåren.

Att basera sin tränarfilosofi på fakta och vetenskap kan vara smart istället för att låta rättvisan styra vid utveckling av spelare i utvecklingsbar ålder.

National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000001715

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng