Kettlebell swing

Träna rätt för att utveckla mer explosiv kraft i sommar

21/7, 2018 kl. 12:14

Den som har för svaga ben och saknar rörlighet har svårt att sätta fart på tunga vikter och den som använder för lätt belastning och vilar för kort mellan varje övning bli inte snabbare och mer explosiv av explosiv träning.

  • Teknikpareken Rehab
  • Kettlebell swing
  • www.webcoach.se
  • www.webcoach.se

För att bli snabbare och mer explosiv i sport är det nödvändigt att först vara rörlig, vridstyv och stark nog för för att kunna utföra explosiva rörelser som hopp, kast och tunga kettlebell swings med en teknik som utvecklar den explosiva förmågan.

Träning med en tyngre kettlebell kan vara ett effektivt sätt för att utveckla mer explosiv styrka oavsett sport. Tester för rörlighet, balans, lyftteknik och ben och överkroppsstyrka visar om ungdomarna är redo för att träna med upprepat snabba och explosiva rörelser.

Att mäta effekten av explosiv styrketräning kan ske med hjälp av explosiva hopp och viktade kast som enkelt kontrollerar om träningen ger önskade resultat och verkligen leder till större kraftutveckling.

Explosiv styrka bygger på förmågan att kunna kombinera en bra teknik med rörlighet, styrka och fart. Utan balansen, koordinationen tekniken, styrkan och farten blir det inga explosiva rörelser på eller utanför planen trots är träningen är utformad för att göra spelare som passerat puberteten mer explosiva.

För att kunna bli mer explosiv i sin sport är det nödvändigt att vara tillräckligt rörlig och att ha starka och stabila ben med en vridstyv överkropp för att orka sätta fart på kroppen, vikten eller redskapet vid alla former av explosiv styrketräning.

Den som är orörlig och saknar styrka för att utföra belastade rörelser som viktade kast eller hopp med rätt teknik ska använda sommaren till att förbereda kroppen genom att utveckla idrottslig grund istället för att träna med snabba och explosiva rörelser utan kroppskontroll.

Den som redan tränat upp sig och har starka och stabila ben med vridstyv överkropp kan använda kettlebell swing med en kula som väger en tredjedel av egen kroppsvikt för att träna den explosiva förmågan.

Explosiv styrka utvecklas bäst vid 4-6 set med 4-6 repetitioner. Vilan mellan varje set är mellan 3-5 minuter när explosiv styrka är syftet och målet med träningen är att bli snabbare och mer explosiv till den kommande säsongen.

Den som har för svaga ben och saknar rörlighet har svårt att sätta fart på tunga vikter och den som använder för lätt belastning och vilar för kort mellan varje övning tränar för att bli mer uthållig än för att bli snabbare och mer explosiv i sin sport.

Barngrupper som tränat balans och koordination som små utvecklar snabbheten före puberteten. Under puberteten tränar ungdomar rörlighet, styrka och kondition innan det är dags att träna upprepat snabba och explosiva rörelser med eller utan yttre belastning.

Ställ höga krav på både spelare och tränare som tränar explosivt i sommar. Har spelarna det som krävs för att vara upprepat snabba och explosiva under belastning och har tränaren full koll på åldersanpassad träning för barn och ungdomar?


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng