Träningsupplägg som funkar efter puberteten

25/6, 2018 kl. 07:23

Hög intensitet är nödvändigt för att stimulera styrkeutveckling, sprinsnabbhet och uthållighet under uppväxten. Enbart spel på träningen stimulerar inte kraftutveckling och kondition.

  • www.webcoach.se
  • www.webcoach.se

Att träna för att förbättra styrkan och snabbheten hos redan tränade 16 åringar kräver god träningsplanering för att skapa en hormonell positiv miljö för växande individer.

Hög intensitet är nödvändigt för att stimulera styrkeutveckling, sprintsnabbhet och uthållighet under uppväxten. Enbart spel på träningen stimulerar inte kraftutveckling och kondition.

Tung styrketräning har en positiv effekt på kraftutveckling och förbättrar uthållighet hos spelarna efter puberteten.

Försök med lagbollsporter för 16 åringar har gjorts med ett träningsupplägg bestående av 15 procent styrka, 25 procent kraftutveckling i form av hopp och kast, 20 procent grundtekniker, 25 procent sprintintervaller och 15 procent uthållighetsträning med med längre intervaller.

Träningen ger effekt på hoppstyrka, kraftutveckling, anaerob och aerob konditionseffekt. Den hormonella miljön för reglering av blodsocker eget testosteron och tillväxthormon ökar och markörer för inflammatoriska och nedbrytande processer i kroppen minskar av träningsupplägget.

En timmes träning för 16-19 åringar inklusive vila och övningsbyten i syfte att öka prestation och förebygga skador under tävlingssäsongen kan med hjälp av studien planeras och genomföras på följande sätt.

Börja med styrka i 5 minuter. Fortsätt med sprint, hopp, kast under 15 minuter. Öva grundtekniker i 15 minuter. Fortsätt med korta intervaller för anaerob kapacitet i 15 minuter och avsluta med längre intervaller för aerob kapacitet under de sista 5 minuterna.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0b013e31828d61d1

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng