Unga hockeyspelare behöver mer muskler på armar och ben

13/7, 2018 kl. 09:13

Med rätt träning under hela U16-J18 perioden ska det inte komma som en överraskning för en ung spelare som tränat och spelat i en svensk storklubb att hockey på högsta nivå ställer höga krav på styrkan och storleken. Att träna för att gå upp i vikt är lättast under tonåren.

  • www.webcoach.se
  • www.webcoach.se

Några unga spelare som draftas av ett NHL-lag får i uppgift att åka hem och gå upp 5-10 kg i vikt under sommaren. Det kan bli en tuff utmaning för en ung spelare som tränar hårt för att bli starkare, snabbare, uthålligare och mer explosiv att samtidigt gå upp i vikt.

Med rätt träning under hela U16-J18 perioden ska det inte komma som en överraskning för en ung spelare som tränat och spelat i en svensk storklubb att hockey på högsta nivå ställer höga krav på styrkan och storleken. Att träna för att gå upp i vikt är lättast under tonåren.

I idrotter där längd och vikt spelar stor roll räcker det inte bara att träna för att bli rörlig, uthållig och snabb till nästa säsong.
Det gäller också att bli starkare och att bygga mer muskler på armar och ben för att bättre passa in i spelet.

När lagen gör upp i slutspel och kval för SHL är det spelare som enligt programbladen i snitt har en längd och vikt på 185 cm och 85 kg som gör upp på isen.

Det är därför en god idé för spelare som idag befinner sig under och efter puberteten och har som mål att spela hockey som junior och senior på en hög nivå att börja träna för att bli större och starkare under under sommaren.

Det är lättast att påverka sin kropp med anpassad träning efter puberteten just när kroppen slutat växa på längden.

Visst finns det undantag där mindre spelare tar en plats i SHL, KHL och NHL men när kravprofilen för en professionell hockeyspelare pekar på en snittvikt av 85 eller 90 kg är det skillnad när riktigt duktiga spelare tävlar om en plats i högsta ligan om vågen visar +70 eller +80 kg.

Medan konditionen utvecklas i samband med puberteten är det lätt att med rätt träning bygga större och starkare muskler på armar och ben när puberteten är över.

En större muskelmassa skyddar mot skador vid tuffare träning och förbättrar uthålligheten då hjärtat har lättare att syresätta vältränade muskler.

Tvärtom mot vad man tidigare trott förbättras även rörlighet och snabbhet av styrketräning när styrkan och storleken ökar hos spelarna.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng