Utan kunskap i träningslära och idrottsmedicin kan det vara oroväckande för en tränare och spelare att vila sig i form när det på andra håll tränas hårdare än någonsin när säsongen övergår i slutspelfas.

En tränare och en fystränare kan tillsammans matcha laget när det börjar att dra ihop sig till streckstrider, slutspel och finaler.

När vältränade individer får chans att vila sig helt från träning och tävling under 3 eller 5 dagar förbättras maxstyrkan och den explosiva förmågan samtidigt som kroppsvikten ökar som en positiv effekt av några dagars träningsuppehåll.

Träningsgruppen utgjordes av vuxna elitaktiva där längd och vikt i snitt motsvarar 180 cm och 80 kg med ett 1RM i knäböj av mer än 1.9 gånger den egna kroppsvikten (+150 kg) Testerna utfördes före och efter träningsperiodens början och slut samt efter träningsuppehållet som varade 3 eller 5 dagar.

Testerna som användes mäter statisk råstyrkan för helkropp och överkropp tillsammans med hoppstyrka i form av olika explosiva upphopp.

För att återhämta sig efter en tuffare tävlings- och träningsperiod kan det vara klokt att sätta av 3-5 dagar helt utan träning och tävling med ti för återhämtning.

Det är under återhämtning efter träning som resultaten för styrka, snabbhet och explosiv förmåga visar sig. Utan tid för återhämtning fungerar inte tuffare träning som ska göra spelare starkare, snabbare och mer explosiva inför slutspelet.

Vilka elittränare vågar vila hela eller delar av laget i 3-5 dagar för att skapa formtopp för att vara bäst när det gäller?

National Strength & Conditioning Association.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
IFAF World Team American Football 2015

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000001803