På den vanliga frågan om Over Head Squat är en idrottsspecifik test för fotboll, hockey eller golf så är svaret kort och gott -inte alls. Over head squat är en utslagsgivande träningstest som berättar om den funktionella rörligheten i fotleder, höfter, axlar och rygg som alla idrottsutövare har stor nytta av för att utvecklas i sin sport.

Tillsammans har tränare som jobbar med Webcoach Sport gjort över 8000 rörlighetstester och kan av egen erfarenhet säga att bara ett fåtal spelare i varje hockey- eller fotbollslag kan utföra en riktig Overhead Squat vid det första testtillfället.

Det gör att träningsmodeller som omfattar djupa knäböj, hopp, start, stopp och snabba riktningsförändringar som ställer stora krav på ledernas böj och sträckförmåga under hög belastning inte passar de flesta spelarna i laget.

Dålig rörlighet kan också vara en av orsakerna till att många spelare lätt skadar sig under träning och match.

Med hjälp av återkommande rörlighetstester är det lätt för både tränare och spelare att följa resultatet av målmedveten träning för funktionell rörlighet.

Riktigt unga spelare lär sig att utföra en Over Head Squat på några dagar eller veckor medan äldre spelare får träna varje dag utan vikt på stången i flera månader för att att uppnå den rörlighet som sporten kräver.

När rörligheten blivit bättre är det också lättare att börja utveckla andra kvaliteter som styrka och explosiv kraft.

Att ställa krav på godkända rörlighetstester i kravprofilen för spel på alla nivåer ger varje idrottsutövare en ärlig chans att bli rörlig, stark, snabb och explosiv i sin sport.

Hur många i ditt lag klarar av att hålla en skivstång på raka armar vid en djup knäböj?


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
IFAF World Team American Football 2015.

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se


TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014. http://www.niclascarlson.se