Rörlighet -styrka och kondition
16/8, 2010 kl. 09:53Satsa på ett bra rörlighetsprogram och använd det före, under och efter all träning för att komma väl förberedd till varje match eller tävling.
Att rörlighet lägger grunden för styrka, kraft är inga konstigheter. För att musklerna ska kunna arbeta optimalt krävs att du kan röra dej fritt.
Att rörlighetsträningen också påverkar konditionen kanske inte alla vet om. Rörelseekonomi eller löpekonomi handlar om hur mycket syre som går åt för att förflytta kropp eller vikt. Med ökad rörlighet och ett balanserat rörelsemönster minskar syreförbrukning och ansträngningsgrad så att det känns lättare att utföra både träning och tävling berättar Victor. Rörlighet är hörnstenen för den som vill bli starkare och snabbare. Det blir så mycket lättare då.
I ett skadeförebyggande perspektiv är rörlighetsträning ett måste. Om kroppen är förberedd för planerade och oplanerade rörelser i olika situationer är det lättare att hålla sej skadefri. Om olyckan ändå är framme så har du användning av dom övningar som du har lärt dej för att förbättra rörligheten. På så vis kan man säga att funktionell rörlighetsträning kan användas både som uppvärmning, träning och rehab.
Lär dej kontrollera din kropp och din rörlighet innan du tar dej an tyngre och mer belastande övningar. Min erfarenhet av rörlighetsträning är att många problem i form av rygg, baksidor och ljumskar försvinner. Dom här musklerna fungerar som en handbroms under tiden du försöker springa, hoppa, starta eller stoppa. Genom att lägga ur handbromsen så springer du vips fortare, hoppar högre och rör dej både lättare och snabbare utan att egentligen ha tränat speciellt på det.
Därför ska du satsa på ett bra rörlighetsprogram och använda dej av det före, under och efter all träning för att komma väl förberedd till varje match eller tävling.
All Sport och Idrott
http://www.sportidrott.se
Denna artikel är publicerad på All Sport och Idrott via SvenskPress.se.
Se villkor här »